in

Kleurenanalyse met seizoenstheorie: welke kleuren passen bij jou?

Laatste update: November 1, 2022 door admin

Kleurenanalyse met de seizoenstheorie: welke kleuren passen bij jou? Je hoort er waarschijnlijk wel vaker over; bepaalde kleuren kunnen echt goed bij je passen, terwijl andere kleuren weer vloeken.
Het kan daarom soms nog best lastig zijn om erachter te komen hoe je daar onderscheid in kunt maken. Een hulpmiddel daarbij, is een kleurenanalyse (ofwel een kleurentest) met de seizoenstheorie!
kleurenanalyse

Kleurenanalyse

De kleurentest ontstond begin 20e eeuw, door de kunstschilder Johannes Itten. Hij ontdekte dat wanneer hij portretten schilderde, sommige kleuren heel goed stonden bij de ene persoon, maar bij de andere verschrikkelijk vloekten.

De huidtint en de haarkleur hadden hier invloed op. Johannes ontwierp 4 verschillende soorten kleurenpaletten, die pasten bij 4 verschillende soorten mensen en de 4 bijbehorende seizoenen. De kleurentest met de seizoensanalyse was geboren!

Met een kleurentest kun je ervoor zorgen dat je geen miskopen meer begaat. Na een kleurentest weet je namelijk de antwoorden op de volgende vragen; welke kleuren staan mij? Welke kleuren passen bij mij?

Je kunt zo uitkomen bij de seizoenstheorie; bij welk seizoen horen de kleuren die tijdens de kleurentest naar voren zijn gekomen?

Om achter de uitkomst van kleuren te komen, moet je twee stappen doorlopen.

Stap 1: Heeft mijn huid een warme of een koele ondertoon?

Je hebt meestal een koele of een warme ondertoon. Deze draagt bij aan welke kleuren bij je staan. Per persoon kan dit sterk verschillen, daarom is het soms moeilijk om erachter te komen.

Gelukkig heb je twee verschillende manieren waarmee dit mogelijk is!

  • Heb je groene of blauwe aders? Zijn je aders groen, dan heeft jouw huid een warme ondertoon. Hebben jouw aders een blauwe kleur? Dan heb je te maken met een koele ondertoon. Om te ontdekken of je blauwe of groene aders hebt, kun je ook twee verschillende stukken stof erbij houden: koelblauw en warmgroen. Hierdoor zie je welke kleur aders je hebt, en welke ondertoon.
  • Kom je er maar niet achter? Kijk dan naar de sieraden die je normaal gesproken draagt. Mensen met een warme ondertoon zijn sneller geneigd om gouden sieraden te dragen, terwijl mensen met een koele ondertoon sneller neigen naar zilver.

Lukt het je écht niet? Het zou kunnen dat je een neutrale ondertoon hebt. Natuurlijk is het soms echt gewoon moeilijk om bij jezelf te ontdekken welke kleurenanalyse bij je past en of je koel of warm getint bent.

Vraag hulp aan een familielid of boek een online kleurenanalyse.

Stap 2: Heb ik lichte of diepe tinten qua kleur?

Als het goed is, weet je nu of je een koele of een warme ondertoon hebt. Vervolgens ga je kijken of je kleuren licht of juist diep zijn. Lichte kleuren betekent dat je natuurlijk blonde haren hebt, en lichte ogen.

Donkerbruine of zwarte haren en donkere ogen, betekent dat je een bezitter bent van diepe kleuren. Uiteraard werkt dit niet zo goed als je geverfd haar hebt, je moet echt naar je natuurlijke haarkleur kijken. Nu kun je door naar de seizoensanalyse!

Welke kleuren staan mij?

Mensen met een koele kleur kunnen het beste kleding dragen met koele kleuren, dus met een blauwe ondertoon.

Mensen met een warme kleur kunnen beter gaan voor warme kleuren, kleren met een gele ondertoon. Dit betekent dus ook dat kleren met warme kleuren minder goed passen bij mensen met een koele ondertoon, en andersom.

Seizoensanalyse

Nu je de kleurentest hebt voltooid, kun je gaan ontdekken welk seizoen bij je past, door middel van de seizoensanalyse.

Heb je een koele kleur? Dan ben je een winter- of zomertype. Het verschil tussen deze twee, is dat een wintertype een diepe, donkere uitstraling heeft, terwijl een zomertype juist een zachte en lichte uitstraling heeft. Ben je een warme kleurtype?

Dan ben je een herfst- of lentetype. Tussen deze twee soorten types zit het volgende verschil: een herfsttype heeft een gemengde, donkere uitstraling, een lentetype heeft juist weer een frisse en lichte uitstraling heeft.

Maar welke kleuren passen bij mij? Een hard contrasttype is dus vrijwel altijd een winter- of herfsttype, die een goede match heeft met diepe, heldere kleuren.

Dit terwijl een zacht contrasttype juist goed past bij een lente- of zomertype, met gedempte en gemengde kleuren.

Zomertype

Een zomertype heeft normaal gesproken een koele en lichte kleur huidtint, dus een koele ondertoon. Dit in combinatie met asbruin tot asblond haar. De ogen van een zomertype zijn grijs, blauwgrijs of zachtbruin. Ook heb je als zomertype vaak duidelijk zichtbare wenkbrauwen, die wat lichter zijn.

  • koele huidstint (roze getint)
  • vaak lichte ogen (blauw, blauwgrijs)
  • koele haarkleur (natuurlijke haarkleur) zoals blond, lichtbruin – koele blonde haarkleuren

Herfsttype

Een herfsttype heeft normaal gesproken een warme huidtint, dus met een warme ondertoon. De haarkleur van een herfsttype kan erg uitgebreid zijn: denk aan donkerblond of donkerbruin, maar ook aan rood of koperkleurig haar.

Als je een herfsttype bent, heb je waarschijnlijk de oogkleur bruin of groen (of een mengeling hiervan). Ook heb je duidelijk zichtbare wenkbrauwen, al zijn deze vaak wel donkerder dan die van een zomertype. Dit heeft te maken met je haarkleur.

  • warme natuurlijke haarkleur
  • bruine of groene oogkleur
  • warme ondertoon in je huid (gelig)

Wintertype

Een wintertype heeft normaal gesproken een koele huidtint, maar in plaats van een lichte juiste een rozige huidtint erbij.

De verhouding tussen de kleur van het haar en ogen is bijna tegenstrijdig; waar de huid licht is, is het haar zwart of donkerbruin, en zijn de ogen vaak grijs, bruin, zwart of blauw. Ook de wenkbrauwen zijn donkerder, passend bij de haarkleur.

  • koele huidtint (roze)
  • koele haarkleur (zwart, donker koel bruin,…)
  • donkere ogen en haar, lichte huid (lichte ogen kan ook)

Lentetype

Een lentetype heeft normaal gesproken een warme huidtint, met lichte ondertonen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met sproetjes.

De kleur van het haar is vaak lichtrossig of goudblond. Ook de rest van het gezicht is licht: de oogkleur is lichtbruin, lichtgroen of blauw. Passend bij de rest van het gezicht en de kleur van de huid, zijn de wenkbrauwen vaak ook licht.

  • warme ondertint in je huid (gelig)
  • haarkleur is heel warm blond of ros (rood haar)
  • lichte tot medium donkere, warme oogkleur (blauw, groen, bruin met warme vlekjes)

Hoe werkt het nu precies als ik mijn type weet?

Als je na het doorlopen van de vorige stappen eruit bent, kun je de gevonden informatie gebruiken als je kleding gaat kopen of make-up probeert.

Zo weet je zeker dat je altijd de kleuren kiest die bij jou passen, waardoor jouw gelaatstrekken extra goed naar voren komen en je je sterke kanten extra benadrukt.

Written by admin

kapsels-50-plus

Stijlvolle kapsels voor vrouwen van 50+

winterjassen-trends

Winterjassen trends: welke winterjassen dragen in 2024?